Prof. Dr. Fehmi Cem Küçükerdönmez, Retina Hastalıkları ve Retina Cerrahisi - İzmir Göz Doktoru

RETİNA YIRTIĞININ LASER İLE TEDAVİSİ

Retina Yırtığı Tedavisi?

Gözün iç tabakasını örten retina, gözün ışığı algılayan görmemizi sağlayan ışığa duyarlı hücrelerinin oluşturduğu ağ tabakasıdır. Retina tabakasında oluşabilecek yırtıkların çeşitli nedenleri olabilir. Retina yırtığı olan bireyler gözlerinin önünde ve çevresel görüş alanlarında şimşek çakması, flaş patlaması gibi göüntüler görebilir. Genellikle ileri derece miyop olan kişilerde ve yaşa bağlı retina incelmesi nedeniyle retin yırtıkları oluşabilir. Retina yırtıkları çoğu zaman retina dekolmanına neden olurlar. Retina dekolmanı, zar gibi olan ve gözün iç duvarını kaplayan retina tabakasının bu duvardan ayrılması durumudur. Retina dekolmanı geliştiyse, cerrahi müdahele yani ameliyat gereklidir. Ameliyat yöntemi, retina dekolmanına sebep olan retina yırtığının sayısına, büyüklüğüne, yerine, şekline ve retina dekolmanının süresine göre değişebilmektedir.

Dıştan çökertme yöntemi (skleral çökertme yöntemi):

Dekolman cerahisinde kullanılan en eski yöntemdir. Retina yırtığı bölgesine denk gelecek şekilde, gözküresinin dış duvarına sert silikondan bir parça konarak çökertme uygulanır ve dıştan bu uygulama ile retina yırtığı kapatılır. Retina yırtığı dıştan yapılan bu müdahele ile kapandığı takdirde, retina dekolmanı sıvısı (retina altında biriken sıvı) göz tarafından kısa bir süre içinde emilir ve iyileşme tamamlanır.

VİTREKTOMİ

Eğer retina dekolmanına sebep olan yırtıklar çok sayıda ise, büyükse, yerleşimleri alışılandan farklı ise, yırtık saptanamıyor ise, eşlik eden başka hastalıklar varsa (göziçi kanaması gibi) ya da üzerinden zaman geçmiş ise vitrektomi ameliyatı uygulamak gerekebilir. Vitrektomi ameliyatında retina dekolmanına gözün içinden müdahele edilir. Bunun için gözküresine küçük delikler açılarak, birtakım kesici ve aspire edici çubuklar (prob) ve ışık kaynakları yardımıyla vitreus sıvısı temizlenir, retina altında biriken sıvı aspire edilir, yırtıklar kapatılır, laser tedavisi uygulanır. Ameliyatın sonunda, uygulanan laser tedavisinin yırtık bölgesini yapıştırması ve bu etkinin devam etmesi için göziçine bir tampon maddesi vermek gerekir. Duruma göre bu tampon maddesi hava ve benzeri gazlar, ya da silikon yağı olabilir. Ameliyat sonrası hastanın bir süre koruyucu gözdamlası kullanması ve belirli bir baş pozisyonunda yatması gereklidir.